5 μέρες κακής διατροφής αρκούν, για να επηρεάσουν τον μεταβολισμό σου.

trofimamelipara_badmetabolism

Αν νομίζεις ότι με το να φας παχυντικά φαγητά για λίγες μέρες μπορείς να τη γλιτώσεις χωρίς να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο σώμα σου, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείς.

Όπως διαπιστώθηκε από την διεξαγωγή έρευνας, μετά από 5 μέρες κακής διατροφής, ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σου επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά αλλάζει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα, όπως είναι η αύξηση βάρους, η παχυσαρκία και άλλα θέματα υγείας.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως μπορούν να ενδώσουν σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για λίγες μέρες και να τη γλιτώσουν χωρίς καμία συνέπεια», αναφέρει η Matt Hulver, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής, τροφίμων και άσκησης στο κολέγιο της Virginia  Tech College of Agriculture and Life Sciences. « Χρειάζονται, όμως, μόλις 5 μέρες,  για να αρχίσει το σώμα σου να διαμαρτύρεται».

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην online έκδοση του περιοδικού Obesity, η Hulver και άλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει τα θρεπτικά συστατικά αλλάζει μόλις σε 5 μέρες διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι μία τέτοια αλλαγή συμβαίνει τόσο γρήγορα.

«Αυτό δείχνει ότι στα σώματά μας, ως απάντηση στην αλλαγή της διατροφής μας, μπορούν να προκληθούν δραματικές αλλαγές, οι οποίες συμβαίνουν σε συντομότερο χρονικό διάστημα από όσο πιστεύαμε μέχρι τώρα», υποστηρίζει  η Hulver, επικεφαλής του τμήματος και συνεργάτης του Fralin Life Science Institute.

«Αν το σκεφτείτε, οι 5 μέρες είναι ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου όλοι μας τρώμε παχυντικά φαγητά για λίγες μέρες, όπως στις διακοπές ή στις γιορτές. Ωστόσο, αυτή η έρευνα δείχνει ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να αλλάξει τον μεταβολισμό του ατόμου μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Όταν καταναλώνουμε φαγητό, το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα ανεβαίνει. Ο οργανισμός μας είναι ένα σημαντικό κέντρο πληροφόρησης για αυτή τη γλυκόζη. Είτε μπορεί να την διασπάσει και να την μετατρέψει σε ενέργεια είτε να την αποθηκεύσει για μελλοντική χρήση. Από τη στιγμή που η μυϊκή μάζα καταλαμβάνει περίπου το 30% του σωματικού μας βάρους και είναι τόσο σημαντική για τον μεταβολισμό της γλυκόζης, αν αλλάξει ο κανονικός μεταβολισμός σου, μπορεί να προκληθούν ανυπολόγιστες συνέπειες  στο υπόλοιπο σώμα και προβλήματα υγείας.

Η Hulver και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν ότι η ικανότητα που έχει ο οργανισμός να οξειδώνει τη γλυκόζη  μετά από τη διατάραξη των γευμάτων λόγω μιας κακής διατροφής, μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό σε ανικανότητα να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εξέλιξη του διαβήτη και άλλων ασθενειών.

Στην διεξαγωγή της έρευνας συμμετείχαν υγιείς φοιτητές οι οποίοι, προκειμένου να αυξηθεί  το ποσοστό της καθημερινής πρόσληψης  λίπους, ακολούθησαν μια διατροφή με πολλά λιπαρά που περιλάμβανε μπισκότα, μακαρόνια, τυρί και τρόφιμα «φορτωμένα» με βούτυρο.

Μια κανονική διατροφή αποτελείται από 30% περίπου λιπαρά και η διατροφή των φοιτητών που συμμετείχαν στην έρευνα είχε ποσοστό λιπαρών περίπου 55%. Η συνολική πρόσληψη θερμίδων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα που βρισκόταν και πριν από τη διατροφή  με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν δείγματα μυϊκής μάζας, για να διαπιστωθεί πώς μεταβολίστηκε η γλυκόζη. Παρόλο που σύμφωνα με την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο τρόπος που το μυϊκό σύστημα μεταβολίζει την γλυκόζη άλλαξε, οι φοιτητές που συμμετείχαν στην έρευνα δεν πήραν κιλά ούτε και παρουσίασαν καμία ένδειξη αντίστασης στην ινσουλίνη.

Η Hulver και η επιστημονική της ομάδα στρέφουν πλέον το ερευνητικό τους ενδιαφέρον στο να εξετάσουν πώς αυτές οι σύντομες αλλαγές στους μυς μπορούν μακροπρόθεσμα να επηρεάσουν αρνητικά το σώμα και πόσο γρήγορα αυτές οι επιβλαβείς αλλαγές μπορούν να αντιστραφούν από τη στιγμή που κάποιος επιστρέψει σε μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.