Ψωμί: Είναι τόσο παχυντικό όσο νομίζουμε;

psomi_olikis_alesis_kai_varos

Πολλοί είναι οι μύθοι που επικρατούν στο χώρο της διατροφής με αρκετούς από αυτούς να διαιωνίζονται στο πέρασμα του χρόνου και να έχουν διεισδύσει στη διατροφική μας συνείδηση. Ένας από αυτούς αφορά και τη συσχέτιση του ψωμιού με την αύξηση του βάρους. Η παραπάνω αντίληψη έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 70 όπου οι υδατάνθρακες αποτέλεσαν το «κόκκινο πανί» στη διατροφή και ενοχοποιήθηκαν για την πρόσληψη βάρους. Ακόμη και σήμερα παραμένει ένα ιδιαίτερα παρεξηγημένο τρόφιμο και συνήθως «εξορίζεται» από τη διατροφή μας, όταν προσπαθούμε να χάσουμε κιλά.

Συνδέεται, όμως, η κατανάλωση  ψωμιού με την αύξηση του βάρους;

Πρέπει το ψωμί να απομακρύνεται από τη διατροφή μας, όταν κάνουμε δίαιτα;

Η απάντηση είναι «όχι», κάθε φορά, όμως, προσαρμοσμένη στις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε οργανισμού και πάντα σε σχέση με την ποσότητα κατανάλωσης.

Ας μην ξεχνάμε ότι το ψωμί περιέχει πολύ σημαντικά στοιχεία για τον οργανισμό των οποίων η πρόσληψη κρίνεται απαραίτητη για την ομαλή του λειτουργία.

Σε καμία περίπτωση το ψωμί ως βασικό στοιχείο της διατροφής μας δεν πρέπει να παραλείπεται από το διαιτολόγιό μας, ακόμη και αν είμαστε σε προσπάθεια απώλειας κιλών. Το κλειδί στην αποτελεσματικότητά  του κρύβεται στην ποσότητα που καταναλώνουμε, στον τρόπο με τον οποίο το τρώμε και στο είδος  του ψωμιού που επιλέγουμε.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι το ψωμί δεν έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία  από άλλες τροφές. 1 φέτα ψωμί ισοδυναμεί με 70- 80 θερμίδες. Επομένως, το αν φάμε 2 φέτες ψωμί που αντιστοιχούν σε 4 φρυγανιές, δεν επηρεάζει το βάρος μας. Αν, όμως, φάμε μισό καρβέλι ή μια φρατζόλα μέσα στην ημέρα, τότε σίγουρα η πρόσληψη θερμίδων θα είναι μεγάλη.psomi_kai_somatiko_varos

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πώς το καταναλώνουμε. Αν για παράδειγμα το χρησιμοποιούμε ως μέσο, για να φάμε μεγαλύτερη ποσότητα από βούτυρο και τυρί ή το βουτάμε μέσα σε λάδι, τότε το πιθανότερο είναι να πάρουμε περισσότερες θερμίδες για τις οποίες, όμως, υπεύθυνο δεν είναι το ίδιο το ψωμί ως τρόφιμο.

Τέλος, αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι τον τύπο του ψωμιού που επιλέγουμε να καταναλώσουμε, όπως είναι το λευκό, το μαύρο, το ψωμί ολικής άλεσης, το πολύσπορο και το χωριάτικο.

Το καλύτερο είναι να επιλέγουμε τον τύπο ψωμιού που έχει υποστεί τη λιγότερη επεξεργασία, δηλαδή δεν έχουν προστεθεί σε αυτό συντηρητικά, περισσότερο αλάτι και διάφορα άλλα συστατικά. Το ψωμί το λιγότερο επεξεργασμένο είναι το ψωμί ολικής άλεσης.

Το ψωμί ολικής άλεσης δεν έχει λιγότερες θερμίδες από το άσπρο, αλλά περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες που προκαλούν γρηγορότερα κορεσμό και γι’ αυτό το λόγο συστήνεται η κατανάλωσή του σε όσους κάνουν δίαιτα. Επίσης, περιέχει περισσότερες φυσικές βιταμίνες και περιλαμβάνονται σε αυτό περισσότερες διαιτητικές ίνες που συντείνουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.aspro_psomi_kai_somatiko_varos

Ωστόσο, και το άσπρο ψωμί έχει πολλά οφέλη, καθώς αποτελεί καλή πηγή υδατανθράκων, προσφέροντάς μας την απαραίτητη ενέργεια. Συγκριτικά με άλλες τροφές περιέχει λιγότερα λιπαρά και έχει περισσότερο ασβέστιο σε σχέση με το μαύρο.

Επομένως, το ψωμί πρέπει να εντάσσεται στην καθημερινή μας διατροφή και να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ακόμη και της δίαιτάς μας, αρκεί η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο.