Τρόποι που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το συναισθηματικό στρες

Το άγχος σε φυσιολογικά επίπεδα συνιστά έναν υγιή μηχανισμό δραστηριοποίησης του οργανισμού και επιβίωσής του απέναντι σε καταστάσεις που δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί ικανοποιητικά. Ωστόσο, σε υπερβολικό βαθμό οδηγεί το άτομο σε μια κατάσταση ψυχοφθόρα και δυσλειτουργική τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό και συμπεριφορικό  επίπεδο.

Θα σας έχει τύχει αρκετές φορές να αισθάνεστε ότι δεν έχετε ενέργεια, ότι αντιμετωπίζετε δυσκολία να συγκεντρωθείτε και να πάρετε αποφάσεις, ότι βρίσκεστε συνέχεια σε ένταση και  είστε πιο συναισθηματικοί και ευσυγκίνητοι απ’ ό,τι συνήθως. Μπορεί ακόμα να έχετε παρατηρήσει αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες (συναισθηματικό φαγητό) και στον ύπνο σας (κοιμάστε περισσότερο ή έχετε δυσκολία να σας πάρει ο ύπνος). Τα παραπάνω αποτελούν σημάδια ότι βιώνετε άγχος. Αν αυτά, όμως, επιμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και οξυνθούν σε βαθμό που δεν μπορείτε να τα διαχειριστείτε, τότε αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Συχνά, το έντονο άγχος σωματοποιείται και τότε εκδηλώνονται συμπτώματα που δεν μπορούν να αποδοθούν σε οργανικά αίτια, όπως  ζαλάδες, πονοκέφαλοι, πόνοι στο στομάχι ή στο στήθος.

Όσοι βιώνουν συναισθηματικό άγχος, συχνά οδηγούνται στον μηρυκασμό, δηλαδή σκέφτονται συνέχεια τα προβλήματά τους, τα συζητούν με άλλους, επανεξετάζοντάς τα, κάνοντας εικασίες για αυτά και εστιάζοντας στα αρνητικά τους σημεία. Η παραπάνω διαδικασία αυξάνει τα επίπεδα άγχους τους με αποτέλεσμα να παγιδεύονται σ’ έναν φαύλο κύκλο ανησυχίας.

Το συναισθηματικό άγχος μπορεί να αποδοθεί σε πολλές καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά. Συνηθισμένες πηγές άγχους είναι οι συγκρουσιακές διαπροσωπικές σχέσεις, τα οικονομικά προβλήματα και τα προβλήματα στον χώρο της εργασίας. Συχνά, ως απάντηση στα παραπάνω τα άτομα υιοθετούν βλαβερές συνήθειες, όπως είναι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ, το κάπνισμα και το συναισθηματικό φαγητό.

Για να αντιμετωπίσουμε το συναισθηματικό άγχος, πρέπει  να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις καταστάσεις που μας το προκαλούν. Σε αυτό θα βοηθήσουν οι παρακάτω τρόποι.

  1. Τεχνικές χαλάρωσης και τεχνικές διαλογισμού.

Οι τεχνικές αυτές βοηθούν στη χαλάρωση και στην αποφόρτιση από το άγχος, γι’ αυτό αφιερώστε λίγο χρόνο, για να τις εντάξετε στο πρόγραμμά σας. Έχει υποστηριχθεί επιστημονικά η συμβολή τους στην σωματική χαλάρωση, στη μείωση της πίεσης του αίματος και στη μείωση των παλμών και στη γενικότερη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Μπορείτε να ακούσετε cd που κυκλοφορούν στην αγορά και προορίζονται,  για να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το μυαλό σας από σκέψεις και να σας προσφέρουν την βέλτιστη χαλάρωση.

Ειδικότερα, οι τεχνικές αναπνοής είναι πολύ αποτελεσματικές. Μπορείτε να καθίσετε  αναπαυτικά σε ένα ήσυχο μέρος, να εισπνεύσετε από την μύτη βαθιά, αργά και να εκπνεύσετε στον ίδιο αργό ρυθμό, επαναλαμβάνοντας την διαδικασία για λίγα λεπτά. Κατά την διάρκεια αυτής της τεχνικής μπορείτε να σκεφτείτε κάτι που σας χαλαρώνει. Άλλες τεχνικές χαλάρωσης  είναι η προοδευτική χαλάρωση των μυών και η τεχνική της βιοανατροφοδότησης.

Τέλος, ο διαλογισμός συνεισφέρει σημαντικά στην μείωση του συναισθηματικού άγχους. Σας βοηθά μακροπρόθεσμα να ανακατευθύνετε τις σκέψεις σας και να δημιουργήσετε άλλες πιο θετικές και υγιείς.

 

  1. Μάθε να αναγνωρίζεις τα συμπτώματα του άγχους σου

Πολλές φορές το άγχος σωματοποιείται  με αποτέλεσμα να παραπονιόμαστε για πονοκεφάλους και ζαλάδες, για πόνους στο στομάχι και για ανακατωσούρες. Θα πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε αυτά τα συμπτώματα και να διαβάζουμε το σώμα μας, ώστε να μπορούμε να τα περιορίσουμε. Για παράδειγμα, θα πρέπει να προσέξουμε κάτω από ποιες συνθήκες προκαλούνται ή πώς αλλάζει η έντασή τους. Μπορεί για παράδειγμα ένα σύμπτωμα να οξύνεται λίγο πριν εξαφανιστεί και στη συνέχεια να μειώνεται.

 

  1. Πρόσφερε στον εαυτό σου εναλλακτικέςfiloi_kai_psixologia

Αναμφισβήτητα, αν τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε και μας προκαλούν άγχος δεν βρουν διέξοδο, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Τα κατακρατημένα συναισθήματα προκαλούν ψυχολογική πίεση που το σώμα δεν μπορεί να διαχειριστεί και γι’ αυτό νοσεί. Έχει διαπιστωθεί πως η υιοθέτηση διαφόρων δραστηριοτήτων προκειμένου να αποσπάσουμε την προσοχή μας από όσα μας αγχώνουν και να χαλαρώσουμε, είναι ένας εποικοδομητικός τρόπος να αποφύγουμε το συναισθηματικό άγχος και να αισθανθούμε καλύτερα. Η παρακολούθηση μιας ταινίας ή διαφόρων μαθημάτων καθώς και οι δραστηριότητες με φίλους, είναι κάποιοι από αυτούς τους τρόπους. Βάσει ερευνών έχει αποδειχθεί η συμβολή των κοινωνικών σχέσεων στη μείωση του άγχους με την συνεισφορά τους στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι, ενδυναμώνεται ο ρόλος του κοινωνικού δικτύου στην προώθηση της ψυχικής υγείας.

 

  1. Αφιέρωσε χρόνο, για να σκεφτείς την κατάστασή σου και να αναγνωρίσεις τα συναισθήματά σου. 

Βρες χρόνο μέσα στη μέρα και αφιέρωσέ τον στον εαυτό σου. Σκέψου την συναισθηματική κατάσταση που βιώνεις, τις πιθανές λύσεις ή εναλλακτικές που υπάρχουν. Μπορείς να κρατήσεις ημερολόγιο όπου θα καταγράφεις όλα τα παραπάνω. Μην λογοκρίνεις τον εαυτό σου, αφήσου ελεύθερος να γράψεις όσα αισθάνεσαι και σκέφτεσαι είτε σε χαρτί είτε στον υπολογιστή σου.

Αυτό θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις καλύτερα τον εσωτερικό σου κόσμο και να  ανακαλύψεις  λύσεις και προοπτικές που ίσως δεν είχες σκεφτεί. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να εμποδίσεις τα αρνητικά σου συναισθήματα να μετατραπούν σε χρόνια. Αν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό ου και με αυτά που αισθάνεσαι και προσπαθείς να ανακαλύψεις τις αιτίες που τα προκάλεσαν, τα αρνητικά ή δυσάρεστα συναισθήματα, όπως ο θυμός, η οργή, η απογοήτευση και το άγχος, μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες διαμόρφωσης του χαρακτήρα σου και της προσωπικής σου εξέλιξης.

 

  1. Πρόσεξε τη διατροφή σου.sindiasmostrofimon

Φρόντισε να λαμβάνεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το νευρικό σου σύστημα. Η καλή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του οργανισμού αλλά και για την συναισθηματική σου υγεία. Η διατροφή σου μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεσαι το άγχος, ώστε να μην καταρρέεις και να μην το αφήνεις να είναι δυσλειτουργικό στη ζωή σου δημιουργώντας προβλήματα. Ειδικότερα, για την συναισθηματική σου υγεία η επαρκής  πρόσληψη βιταμινών B, C είναι απαραίτητη, όπως και τα  λιπαρά οξέα ωμέγα-3  μακράς αλύσου, DHA και EPA.

 

  1. Βάλε τη γυμναστική στη ζωή σουgimnastikikaiygia

 Η τακτική σωματική άσκηση ενδυναμώνοντας το καρδιοαγγειακό σύστημα που επηρεάζεται άμεσα από το άγχος είναι ένας τρόπος καταπολέμησής του, αποφυγής της κατάθλιψης και διατήρησης της συναισθηματικής ισορροπίας. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το είδος των ασκήσεων και τα προγράμματα γυμναστικής που θα ακολουθήσετε, όσο το γεγονός πως θα είστε σωματικά δραστήριοι. Μην ανησυχείτε υπερβολικά για την ποσότητα των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών, του λίπους και του φαγητού που πρέπει να καταναλώσετε. Είναι σημαντικό να τρώτε υγιεινά αλλά χωρίς να αμελείτε τα συναισθήματά σας και τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή σας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι παραπάνω τρόποι βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους σε πρακτικό επίπεδο. Δεν μπορούν, όμως, να είναι αποτελεσματικοί, αν προηγουμένως δεν έχετε πραγματικά «ακούσει» τα μηνύματα που σας στέλνει το σώμα σας και δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται να καταπολεμήσετε το πρόβλημα στη ρίζα του. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να θυμάστε τα εξής:

 

  • Αντιμετωπίστε κατευθείαν το αγχογόνο ερέθισμα.

Μην αναβάλετε να ασχοληθείτε με όσα σας αγχώνουν αλλά αντιμετωπίστε τα έγκαιρα. Για τον σκοπό αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις τεχνικές επίλυσης προβλημάτων, όπου αρχικά θα προσδιορίσετε τι είναι αυτό που σας προκαλεί άγχος, τις πιθανές λύσεις που μπορούν να υπάρχουν και την αξιολόγησή τους (τα υπέρ και τα κατά καθεμιάς), και στη συνέχεια να επιλέξετε και να εφαρμόσετε εκείνη τη λύση που θεωρείτε καλύτερη. Τέλος, προβείτε σε μια αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

  • Έλεγχος των δυσάρεστων σκέψεων

Αυτό που πραγματικά μας προκαλεί άγχος δεν είναι το ίδιο το γεγονός που συμβαίνει αλλά  η σκέψη μας για αυτό. Αυτό σημαίνει πως αλλαγή στον τρόπο σκέψης μας ισοδυναμεί με αλλαγή  ή και μείωση του άγχους που νιώθουμε. Αρχικά, προσδιορίστε την πηγή του άγχους σας και συγκεκριμενοποιήστε το. Στη συνέχεια, ελέγξτε και αξιολογήστε τις σκέψεις σας για αυτό. Ενδεχομένως να ανακαλύψετε ότι αυτές διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και ότι πρέπει να υιοθετήσετε άλλες πιο θετικές και ρεαλιστικές. Τέλος, αφού έχετε ολοκληρώσετε την παραπάνω διαδικασία, θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε το αγχογόνο ερέθισμα χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές επίλυσης προβλημάτων.