Συναισθηματική πείνα και πώς να την ξεπεράσετε.

sinaisthimatiko_fagito

Ο όρος  stress eating ή αλλιώς συναισθηματικό φαγητό αφορά την κατανάλωση φαγητού ειδικά όταν δεν πεινάμε, ως απάντηση στα συναισθήματά μας. Το συναισθηματικό φαγητό σημαίνει πως τα συναισθήματα και όχι το σώμα σου υπαγορεύουν το πότε και το πόσο θα φας.

Πώς εμφανίζεται η ανάγκη για συναισθηματικό φαγητό;

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να τρώνε υπερβολικά, όταν είναι λυπημένοι ή προβληματισμένοι. Για κάποιους  η κατανάλωση τροφής ισοδυναμεί με αποφυγή διαφόρων προβλημάτων ή ακόμη και με αποφυγή ανάληψης δράσης για την επίλυσή τους.

Γιατί, λοιπόν, τρώμε, όταν είμαστε αγχωμένοι;

Γιατί για τους περισσότερους από εμάς το φαγητό προσφέρει ανακούφιση και δυστυχώς όσο πιο ανθυγιεινές είναι οι τροφές που καταναλώνουμε, τόσο μεγαλύτερη συνήθως ανακούφιση παίρνουμε από αυτές.

Σε περιόδους συναισθηματικής δυσφορίας, αν καταναλώσουμε λαχανικά, θα νιιώσουμε μια χαρά.

Αλλά πόσοι από εμάς τρώνε για παράδειγμα καρότα, όταν αισθάνονται αγχωμένοι;

Υπεύθυνα για το γεγονός ότι μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα είναι τα φαγητά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες. Όσο πιο λιπαρό, γλυκό ή ακόμη αλμυρό είναι το φαγητό, τόσο καλύτερα φαίνεται να αισθανόμαστε καταναλώνοντάς το.

Εσύ καταναλώνεις συναισθηματικό φαγητό;

Αν απαντήσεις «ναι» σε κάποια από τις ακόλουθες ερωτήσεις, τότε συνηθίζεις να καταναλώνεις τροφή ως απάντηση σε ψυχολογικές καταστάσεις.

 • Συνήθως τρως χωρίς να συνειδητοποιείς ότι το κάνεις;
 • Αισθάνεσαι συχνά ενοχή ή ντροπή μετά το φαγητό;
 • Συνηθίζεις να τρως μόνος/η ή σε περίεργες τοποθεσίες, όπως μέσα στο παρκαρισμένο αυτοκίνητο έξω από το σπίτι σου;
 • Μετά από μία δυσάρεστη εμπειρία, όπως μια διαφωνία, συνηθίζεις να τρως ακόμη και αν δεν πεινάς;
 • Συνήθως, όταν είσαι αναστατωμένος/η, λαχταράς συγκεκριμένες τροφές; ( π.χ όταν είσαι μελαγχολικός/ή, επιθυμείς πάντα σοκολάτα; )
 • Αισθάνεσαι την ανάγκη να φας ως απάντηση σε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως όταν βλέπεις να διαφημίζεται φαγητό στην τηλεόραση;
 • Τρως, επειδή νιώθεις ότι δεν έχεις κάτι άλλο να κάνεις;
 • Όταν είσαι πεσμένος/η ψυχολογικά ή λιγότερο συγκεντρωμένος/η σε ένα πρόβλημα ή ανήσυχος/η για κάτι, αισθάνεσαι καλύτερα τρώγοντας;

Αν τρως ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες φαγητού ή τρως τακτικά μέχρι να αισθανθείς άβολα σε σημείο ναυτίας, τότε αντιμετωπίζεις πρόβλημα επεισοδιακής υπερφαγίας.

Αν τρως υπερβολικά σε τακτική βάση, θα ήταν χρήσιμο να απευθυνθείς σε έναν ειδικό. Αν, όμως, το κύριο πρόβλημά σου είναι το συναισθηματικό φαγητό, τότε ίσως μπορείς να βρεις μια λύση μόνος σου.

3 τρόποι να σταματήσεις να τρως λόγω άγχους.

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι, για να ελέγξεις το συναισθηματικό φαγητό και να μετατρέψεις το άγχος σου σε μία θετική εμπειρία. Και οι 3, όμως, τρόποι απαιτούν να εξετάσεις και να αλλάξεις τις συνήθειές σου. Αν θέλεις να  απαλλαγείς από το συναισθηματικό φαγητό μία και καλή, χρειάζεται να είσαι αφοσιωμένος/η στον στόχο σου.

 1. Βρες την πηγή του άγχους σου. Για κάποιους ανθρώπους υπάρχουν ορισμένα στοιχεία/γεγονότα που πυροδοτούν το άγχος τους και που τους προκαλούν την τάση για φαγητό. Ίσως υπάρχουν κάποιες επώδυνες προσωπικές καταστάσεις, ανεξέλεγκτο άγχος για οικογενειακά ή επαγγελματικά θέματα. Αν μπορέσεις να εντοπίσεις τι είναι αυτό που σου προκαλεί το άγχος, τότε θα πάρεις δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του, προτού αυτό γίνει ανεξέλεγκτο.
 2. Βρες καινούριους τρόπους να ανακουφιστείς από το άγχος σου. Από τη στιγμή που γνωρίζεις τι είναι αυτό που σε κάνει να τρως, ενεργοποίησε υγιείς μηχανισμούς, για να αποφύγεις το φαγητό σε αυτές τις καταστάσεις. Μάθε υγιείς τρόπους να χαλαρώνεις και να ανταμείβεις τον εαυτό σου. Για παράδειγμα, αν το εργασιακό σου περιβάλλον είναι στρεσογόνο, βρες ένα φίλο σου, για να περπατήσετε μαζί κατά την διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος, ώστε να αποφύγεις τις υπερβολικές θερμίδες και να υιοθετήσεις μια υγιεινή δραστηριότητα.
 3. Ζήτησε βοήθεια για την συναισθηματική πίεση που νιώθεις. Αν οι τρόποι που χρησιμοποιείς δεν σε βοηθούν να σταματήσεις το συναισθηματικό φαγητό, μη διαστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από έναν ειδικό. Πολλοί κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι, ώστε να διαχειρίζονται περιπτώσεις συναισθηματικού φαγητού και να βρίσκουν λύσεις, ώστε να περιορίσουν αυτή την συνήθεια.

Αυτό που συνήθως δεν βοηθάει είναι το να ελπίζεις και να περιμένεις ότι θα αλλάξει από μόνο του. Πάρε δραστικά μέτρα, για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την συναισθηματική κατανάλωση φαγητού και βρες νέες υγιεινές συνήθειες, για να διαχειριστείς το άγχος σου.