Πώς να σταματήσεις να εξαπατάς τον εαυτό σου, όταν είσαι σε δίαιτα.

pos_na_stamatisis_na_kleveis_sti_diaita_sou

Αντιμετώπισες ποτέ προβλήματα να πειθαρχήσεις σε μία διατροφή για απώλεια βάρους;

Ίσως, πιάνεις συχνά τον εαυτό σου να «κλέβει», όταν είσαι σε δίαιτα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα το καταλαβαίνουν απολύτως. Σχεδόν όλοι μας είχαμε στιγμές όπου νιώσαμε την ακατανίκητη επιθυμία να φάμε ένα συγκεκριμένο φαγητό και αυτή η ανάγκη ήταν τόσο έντονη που νιώσαμε ότι δεν υπήρχε καμία άλλη εναλλακτική παρά μόνο να το φάμε και να εγκαταλείψουμε τη δίαιτά μας.

Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να μείνεις προσηλωμένος στην υγιεινή σου διατροφή και συγχρόνως να χάσεις βάρος.

Ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσεις, προτού «κλέψεις» στη δίαιτά σου.

Κάνε στον εαυτό σου τις ακόλουθες 3 ερωτήσεις. Η απάντηση σε αυτές θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα σχετικά με την απόφασή σου να «κλέψεις», ανεξάρτητα από το τι απόφαση είναι αυτή.

  1. Τι έχω καταφέρει ως τώρα;

Προτού οδηγήσεις την δίαιτά σου στον γκρεμό, αφιέρωσε λίγα λεπτά, για να σκεφτείς πόσο δρόμο έχεις κάνει, για να φτάσεις μέχρι εδώ. Δεν έχει καμία σημασία αν ξεκίνησες την δίαιτά σου μόλις την προηγούμενη μέρα. Και μόνο η απόφασή σου να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες είναι το πρώτο θετικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Αναγνώρισε στον εαυτό σου αυτό το βήμα αλλά και ό,τι έχεις πετύχει ως τώρα, όπως κάθε γεύμα με ελεγχόμενη μερίδα, κάθε υγιεινό σνακ, και όλες τις αποφάσεις που έχεις πάρει και συμβάδιζαν με τα διατροφικά σου πλάνα. Πάρε λίγο χρόνο και κάνε μια λίστα στο μυαλό σου με κάποια από αυτά τα επιτεύγματα, προτού πας στην επόμενη ερώτηση.

Επίσης, να θυμάσαι ότι η απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία χρονοβόρα. Είναι απαραίτητο να διαθέτεις υπομονή. Μπορείς να ακολουθήσεις ένα χρονοδιάγραμμα, για να βλέπεις τα αποτελέσματα της δίαιτάς σου, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο ο καθένας χάνει κιλά είναι διαφορετικός. Η αναγνώριση στον εαυτό σου για όλες τις σωστές αποφάσεις που έχεις πάρει, θα σε βοηθήσει να αισθάνεσαι ότι έχεις πετύχει, ακόμη και αν δεν έχεις δει αποτελέσματα στη ζυγαριά.

  1. Είναι σωστό να χρησιμοποιείς την λέξη «εξαπατώ»;

Η λέξη «εξαπατώ» σημαίνει ότι κάνεις κάτι που δεν είναι σωστό, κάτι κακό. Εσύ όμως δεν είσαι κακός και δεν υπάρχει τίποτα το λάθος με το να τρως. Βγάλε, λοιπόν, την παραπάνω λέξη από το λεξιλόγιό σου και από την διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ρώτα τον εαυτό σου, αν το συγκεκριμένο φαγητό είναι το καλύτερο για το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείς τώρα.

  • Οι θερμίδες που αυτό περιέχει μήπως σε απομακρύνουν από τον συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων που πρέπει να καταναλώνεις ημερησίως;erotisis_ston_eafto_sou_gia_ti_diaittrofi

Στις περισσότερες περιπτώσεις θα συμβεί αυτό ακριβώς.

  • Περιέχει συστατικά τα οποία προσπαθείς να αποφύγεις;

Προφανώς περιέχει.

  • Θα λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις αυτή τη στιγμή;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η απάντηση είναι  «όχι».

Δεν είναι όλες οι αποφάσεις για την διατροφή σου τέλειες, αλλά καμία δεν είναι κακή. Να αποβάλεις την ντροπή που σχετίζεται με την λέξη «εξαπάτηση» και πάρε αποφάσεις όχι με επικριτική διάθεση απέναντι στον εαυτό σου.

  1. Πώς μπορώ να επιτρέψω μικρές απολαύσεις στον εαυτό μου και συγχρόνως να μείνω πιστός στον τρόπο διατροφής μου;

Αν έχεις φτάσει μέχρι εδώ και πραγματικά θέλεις ακόμη αυτό το φαγητό που είναι μπροστά σου, τότε ίσως πρέπει να το φας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το φας όλο. Και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως θα τα παρατήσεις και θα εγκαταλείψεις εντελώς την δίαιτά σου.

Ρώτα τον εαυτό σου, αν υπάρχει τρόπος να φας μια μικρή μερίδα από αυτό το φαγητό που θέλεις και τροποποίησε κάποιο άλλο γεύμα σου ή σνακ, ώστε να μην υπερβείς τον αριθμό των θερμίδων που έχεις θέσει ως στόχο για την ημέρα ή την εβδομάδα.

Το να προσπαθείς να εξαπατήσεις  τον εαυτό σου,  όταν είσαι σε δίαιτα δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό από τη στιγμή που δεν το κατονομάζεις ως τέτοιο. Μάθε πώς να επιτρέπεις στον εαυτό σου κάποιες περιστασιακές απολαύσεις που ταυτοχρόνως σου επιτρέπουν να διατηρήσεις το οργανωμένο σου πλάνο για υγιεινή διατροφή και απώλεια βάρους.

Άλλωστε, η δίαιτα που έχεις επιλέξει να ακολουθήσεις είναι αυτή που θα σε συνοδεύει για μια ζωή, αν θέλεις να χάσεις βάρος και να κρατήσεις τα περιττά κιλά μακριά σου οριστικά. Αν απαγορεύονται κάποιες μικρές απολαύσεις μια στο τόσο, ίσως πρόκειται εκ των προτέρων για μια πολύ αυστηρή δίαιτα.