Πες μου πώς τρως να σου πω ποιος είσαι

o_tropos_pou_trome_kai_charaktiras

Το τι τρώμε, αναμφισβήτητα, έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς η ποιότητα της διατροφής μας αντανακλά και την ποιότητα της ζωής μας. Εκτός, όμως, από το τι καταναλώνουμε, έχει σημασία και το πώς το καταναλώνουμε.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ειδικού σε θέματα διατροφικής συμπεριφοράς Juliet A. Boghossian, οι καθημερινές διατροφικές συνήθειες που έχουμε στον τρόπο με τον οποίο τρώμε το φαγητό μας, μπορούν να αποκαλύψουν αρκετά στοιχεία για τον χαρακτήρα, τη συμπεριφορά και εν γένει για την προσωπικότητά μας.

Βάσει των επιστημονικών της παρατηρήσεων υπάρχουν 9 πιο διαδεδομένες διατροφικές προσωπικότητες και αντίστοιχα στοιχεία του χαρακτήρα μας που κρύβονται πίσω από αυτές. Πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά φαίνεται πως προσεγγίζουν την πραγματικότητα.

Τρως αργά

Αν είσαι από αυτούς που ενώ έχουν μπροστά τους το πιάτο με το φαγητό, αργούν να το αδειάσουν, τότε πιθανότατα είσαι άνθρωπος που του αρέσει να απολαμβάνει τη στιγμή, το εδώ και το τώρα. Από την άλλη, ενδεχομένως να έχεις εγωκεντρικές τάσεις και να εστιάζεις περισσότερο στον εαυτό σου, παρά στους άλλους γύρω σου. Ίσως, ακόμη, να διακρίνεσαι από επιμονή και πείσμα και να είσαι άκαμπτος στα πιστεύω, στις αξίες και τις απόψεις σου.

Τρως γρήγορα

Είσαι από αυτούς που κατεβάζουν τις μπουκιές σχεδόν χωρίς να πάρουν ανάσα; Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις την ιερή στιγμή του φαγητού σου, είναι και δείκτης της συμπεριφοράς σου. Δεν συνηθίζεις να αφιερώνεις τον χρόνο που πρέπει στον εαυτό σου και να απολαμβάνεις το τώρα και συχνά παραμελείς τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου. Αυτό μπορεί να σου δημιουργεί μια υπερβολική τάση προσφοράς στους άλλους και μια δοτικότητα που πολλές φορές καταπατά την ατομικότητά σου. Επίσης, διακατέχεσαι από την επιθυμία να κάνεις πολλά πράγματα μαζί συχνά τηρώντας ευλαβικά τις προθεσμίες που σου έχουν δοθεί.

Ξεχωρίζεις τις τροφές στο πιάτο

Η επιθυμία σου να κρατάς τις τροφές στο πιάτο σου ξεχωριστά, ανέπαφες τη μία από την άλλη δίχως να ακουμπούν μεταξύ τους, δείχνει ότι είσαι ένα άτομο της τάξης και της οργάνωσης. Τα στοιχεία αυτά κυριαρχούν στην προσωπικότητά σου και καθορίζουν πολλούς τομείς της ζωής σου, όπως τη δουλειά και την οικογένεια. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνεις συγκεντρωτικός. Στην προσπάθειά σου να έχεις τα πάντα οργανωμένα και όπως τα θέλεις εσύ, δεν αφήνεις στους άλλους χώρο να κάνουν πράγματα και αναλαμβάνεις να τα ολοκληρώσεις μόνος σου.

Αναμειγνύεις τις τροφές

Το να ανακατεύεις πολλές τροφές μαζί στο ίδιο πιάτο, δείχνει ένα άτομο που είναι ανοιχτό σε νέες καταστάσεις, ένα άτομο που δεν είναι αυστηρά οριοθετημένο και δομημένο με αποτέλεσμα να αφήνει χώρο στη ζωή του για καινούριες προκλήσεις.

Τις περισσότερες φορές είσαι κοινωνικός και συνάπτεις ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις. Ωστόσο, με τη συμπεριφορά σου αυτή ενδεχομένως να αναλαμβάνεις περισσότερες υποχρεώσεις από αυτές που μπορείς να διεκπεραιώσεις και συχνά μπορεί να αντιμετωπίζεις δυσκολία στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων σου.

Απομονώνεις το φαγητό σου

Η επιλογή μιας μόνο τροφής στο πιάτο σου κάθε φορά παραπέμπει σε άτομο που διακρίνεται για την μεθοδικότητά του και την ικανότητά του να εστιάζει σε λεπτομέρειες. Συνήθως, είσαι δύσκαμπτος και δύσκολος σε οποιαδήποτε αλλαγή και γι’ αυτό πολλές φορές απέχεις από συμπεριφορές και μόδες της εποχής.

Κάνεις θόρυβο, όταν τρως

Ο θόρυβος που κάνεις είτε μασουλώντας την τροφή, είτε ρουφώντας τη σούπα σου, δείχνει ένα άτομο που χαρακτηρίζεται από ελευθερία πνεύματος και από αδιαφορία απέναντι στην κριτική και τη γνώμη των άλλων. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί με αγένεια, καθώς αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να νιώσεις ελεύθερος και να μην περιορίζεσαι  από τα λόγια και τις συμπεριφορές των άλλων. Τέλος, οι διαπροσωπικές σου σχέσεις διέπονται από ειλικρίνεια και ευθύτητα με κυρίαρχο το στοιχείο του αυθορμητισμού.

«Προετοιμάζεις» το φαγητό στο πιάτο σουtrofi_kai_prosopoikotita

Αν συνηθίζεις να οργανώνεις κατά κάποιο τρόπο το φαγητό που έχεις στο πιάτο σου, όπως για παράδειγμα κόβοντας το κρέας σου σε μικρά κομμάτια πριν το φας, τότε με τον ίδιο τρόπο προσπαθείς να οργανώνεις και τη ζωή σου. Είσαι πιθανότατα άτομο που ενεργεί βάσει σχεδίου προκειμένου να πετύχει τους στόχους του και επιδιώκεις να οργανώνεις και το μέλλον σου. Σ’ αυτή την προσπάθειά σου, όμως, συχνά δεν αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο να απολαύσει το παρόν.

Δοκιμάζεις νέες γεύσεις

Η επιθυμία σου να δοκιμάζεις νέες γεύσεις εκτός από τις πατροπαράδοτες και τις συνηθισμένες, δείχνει ότι με τον ίδιο τρόπο θες να πειραματίζεσαι και να δοκιμάζεις διάφορες εμπειρίες στη ζωή σου.

Είσαι έτοιμος για νέες περιπέτειες, όπως ακριβώς είσαι έτοιμος να δοκιμάσεις μια εξωτική γεύση. Η εντύπωση που δίνεις στους άλλους είναι αυτή του ενδιαφέροντος και περιπετειώδους ατόμου, του ιδιαιτέρως κοινωνικού και εξωστρεφούς , όμως, τα ίδια αυτά χαρακτηριστικά μπορεί να τρομάξουν τους ανθρώπους γύρω σου, οι οποίοι δεν μπορούν να μοιραστούν μαζί σου την ίδια προσέγγιση ζωής.

Είσαι δύσκολος με το φαγητό σου

Συνηθίζεις να κάνεις πολλές ερωτήσεις για το μενού, όταν τρως έξω ή να ζητάς να σου ετοιμάσουν το πιάτο σου μ’έναν συγκεκριμένο τρόπο.  Μπορεί να φαίνεσαι στους άλλους παράξενος και περίεργος, αλλά στην πραγματικότητα εσύ ξέρεις πολύ καλά τι θες στη ζωή σου και ποιος είσαι. Έχεις μια έμφυτη περιέργεια για πολλά πράγματα, την οποία φροντίζεις να ικανοποιείς ανά πάσα στιγμή κάνοντας ερωτήσεις και εκφράζοντας τις απορίες σου. Το σημείο, όμως, που χρειάζεται προσοχή είναι η δυσκολία σου να δοκιμάσεις κάτι καινούριο στην καθημερινότητά σου.