Οι 10 «εντολές» για σωστό αδυνάτισμα.

10_edoles_gia_sosto_adinatisma

1. Να εντάξεις στο πρόγραμμα διατροφής σου επαρκή αριθμό πρωτεϊνών

Οι πρωτεΐνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον οργανισμό μας, καθώς συνιστούν ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά του. Τα οφέλη τους είναι πολλαπλά και αφορούν τόσο τη συνεισφορά τους στην απώλεια βάρους  με την προϋπόθεση ότι υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και καίγονται περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνονται, όσο και στην διατήρηση ευρύτερα μιας καλής υγείας. Ενεργοποιούν τον μεταβολισμό, κόβουν την όρεξη, ενισχύουν την ενέργεια, διαμορφώνουν τη δομική βάση του μυϊκού ιστού προσφέροντας μυϊκή ενδυνάμωση και συμβάλλουν στη σύσφιξη του δέρματος.

 2.Προσάρμοσε την καθημερινή σου διατροφή σε έναν ισορροπημένο αριθμό λιπαρών και υδατανθράκων

Οι υδατάνθρακες προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μέσω του σακχάρου και του αμύλου που περιέχουν. Τα λιπαρά είναι εξίσου απαραίτητα σε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, καθώς συμβάλλουν στην αύξηση της ενέργειας, στην προστασία των ζωτικών οργάνων και στη μεταφορά βιταμινών. Να θυμάσαι ότι δεν είναι όλα τα λιπαρά βλαβερά για την υγεία. Σε αντίθεση με τα κορεσμένα λιπαρά και τα λιπαρά trans, τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη.

Είναι γνωστό ότι η υπερκατανάλωση υδατανθράκων και λιπαρών (junk food και γλυκά) είναι υπεύθυνη για την πρόσληψη κιλών. Επομένως, η ισορροπημένη κατανάλωση αυτών των δύο στην ημερήσια διατροφή σου είναι αναγκαία.

3.Προσπάθησε να τρως όσο το δυνατό πιο αργά

Το αργό μάσημα της τροφής δημιουργεί το αίσθημα της πληρότητας και του κορεσμού. Έτσι, αισθάνεσαι ότι έχεις χορτάσει πιο γρήγορα. Επίσης, όταν τρως πιο αργά, βελτιώνεις την πέψη και βοηθάς τον οργανισμό να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Βάσει ερευνών έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που μασάνε το φαγητό τους αργά έχουν λιγότερες πιθανότητες να παχύνουν και να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε γρήγορα.

4.Εξασφάλισε έναν καλό ύπνο

Αυτό αφορά τόσο την ποσότητα του ύπνου όσο και την ποιότητά του. Ένας καλός ύπνος αποτελεί την ασπίδα του οργανισμού απέναντι σε διάφορα προβλήματα συμπεριλαμβανομένου και της παχυσαρκίας και λειτουργεί ως πηγή αναζωογόνησης και τόνωσής του. Ο μέσος όρος ύπνου ποικίλει για το κάθε άτομο, φρόντισε, όμως, οι ώρες που κοιμάσαι να είναι επαρκείς, ώστε να αισθάνεσαι ξεκούραστος και λειτουργικός.

Εξασφάλισε, επίσης, τις συνθήκες που θα σου επιτρέψουν να έχεις μια καλή ποιότητα ύπνου, όπως είναι ένα συγκεκριμένο ωράριο ύπνου, οι δραστηριότητες που προηγούνται και η σωστή διατροφή.

5.Να βρίσκεσαι σε κίνηση

Αδυνάτισμα και σωστή διατροφή σημαίνει κίνηση. Ένας δραστήριος τρόπος ζωής μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις πολλά προβλήματα υγείας, να διατηρήσεις τον μεταβολισμό σου σε εγρήγορση και να επιταχύνεις το αδυνάτισμα. Προσπάθησε να εντάξεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα ένα είδος άσκησης. Αυτό μπορεί να είναι ένα περπάτημα, όπως 10.000 βήματα την ημέρα μέχρι ένα πιο οργανωμένο πρόγραμμα προπόνησης.

6. Αντιμετώπισε αποτελεσματικότερα τους πειρασμούς που προέρχονται από το οικογενειακό, κοινωνικό ή φιλικό σου περιβάλλονfagito_me_alous_kai_adinatisma

Όταν μπαίνεις σε ένα πρόγραμμα διατροφής, δεν είσαι μόνος σου. Αυτό σημαίνει πως πολλές φορές θα έρθεις αντιμέτωπος με πειρασμούς τους οποίους θα πρέπει να ξεπεράσεις. Βάσει τελευταίων ερευνών ο μεγαλύτερος πειρασμός που πρέπει να αντιμετωπίσει αυτός που θέλει να χάσει κιλά, είναι να φάει με παρέα σ’ ένα κοινωνικό περιβάλλον, όπως σ’ ένα εστιατόριο ή στο σπίτι ενός φίλου. Χωρίς να αποφεύγεις το φαγητό με την οικογένεια, τους φίλους ή τους συναδέλφους, φρόντισε να μείνεις πιστός στο διατροφικό σου πρόγραμμα και να μη “σπάσεις” τη δίαιτά σου.

7.Διαχειρίσου το άγχος που σου προκαλείταιstres_kai_diatrofi

Είναι συνηθισμένο γεγονός να καταναλώνεις φαγητό, όταν είσαι αγχωμένος ή γενικότερα όταν βρίσκεσαι σε μία έντονη συναισθηματική κατάσταση. Επίσης, δεδομένου ότι άγχος μπορεί να είναι τόσο αρνητικό (αρρώστια, τσακωμός) όσο και θετικό (γάμος, γέννηση, διακοπές), είναι προφανές ότι οι πιθανότητες να φας λόγω του άγχους σου αυξάνονται. Προσπάθησε να το διαχειριστείς όσο το δυνατό αποτελεσματικότερα, ώστε να περιορίσεις τις φορές που τρως χωρίς να πεινάς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με σωστή διατροφή, με ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και με διάφορες τεχνικές χαλάρωσης.

8. Μάθε να αναγνωρίζεις την πείνα σου.

Υπάρχουν δύο είδη πείνας: η πραγματική και η φανταστική. Η πραγματική αφορά την κατάσταση που σε ειδοποιεί ότι πρέπει να φας οπωσδήποτε. Συνήθως, συνοδεύεται από φυσικά συμπτώματα, όπως τρέμουλο και έλλειψη ενέργειας. Η φανταστική αφορά την πείνα εκείνη που δημιουργείται λόγω άλλων παραγόντων και δεν συνιστά φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Τέτοιου είδους πείνα είναι η πείνα λόγω άγχους, η πείνα της τηλεόρασης, η πείνα της πλήξης και η οπτική πείνα. Είναι πολύ σημαντικό να τις αναγνωρίζεις, ώστε να αποκωδικοποιείς το μήνυμα του οργανισμού σου και να μπορείς χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους να ανταπεξέλθεις σε κάθε μία ξεχωριστά.

9.Χρησιμοποίησε συμπληρώματα.simpliromata_diatrofis_kai_sosto-adinatisma

Πολλές φορές οι αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού για πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων και ενέργεια δεν μπορούν να καλυφθούν από την ανεπαρκή κατανάλωση τροφών. Το κενό αυτό έρχονται να γεμίσουν τα συμπληρώματα, όπως μια πρωτεΐνη ορού γάλακτος που θα αποτελέσει ένα βολικό σνακ ή το μαγνήσιο για τον ύπνο. Να θυμάσαι ότι όλα μπορούν να βοηθήσουν και να συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής σου υγείας.

Ωστόσο, είναι αναγκαίο να έχεις πρώτα συνειδητοποιήσει πως οι τροφές που καταναλώνεις δεν είναι υπερπλήρεις και πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειάζεσαι πραγματικά τα συμπληρώματα. Μη ξεχνάς ότι λειτουργούν πάντα συμπληρωματικά στην ισορροπημένη σου διατροφή και ότι η υπερχορήγησή τους μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα.

10.Εγκατάστησε συνήθειες.

Είναι αλήθεια πως δεν μπορείς ν ’αλλάξεις εύκολα τις συμπεριφορές σου, αν προηγουμένως δεν έχει προηγηθεί  ένα διάστημα που θα σε βοηθήσει να μεταβείς ομαλά. Οι παραπάνω 10 «εντολές» μπορούν να “σπάσουν” σε μικρές συνήθειες, οι οποίες σταδιακά θα εγκατασταθούν στο πρόγραμμά σου με αποτέλεσμα να σε οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων σου και να σου κάνουν τη ζωή ευκολότερη. Για παράδειγμα, μπορείς να γυμνάζεσαι ένα λεπτό την ημέρα, ώστε να εγκαταστήσεις τη συνήθεια της γυμναστικής. Εφόσον, νιώσεις άνετα με αυτή τη συχνότητα, μπορείς να αυξήσεις τη διάρκεια και να πας στα 5 ή και παραπάνω λεπτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *