Οικογενειακά γεύματα, “meeting point” για σωστή διατροφή και όχι μόνο

oikogeniaka_gevmata

Βάσει ερευνών έχει καταδειχθεί η άμεση σύνδεση ανάμεσα στην συχνότητα των οικογενειακών γευμάτων και στην υγιή πρόσληψη τροφής των μελών της. Η αύξηση αυτής της συχνότητας (7 ή περισσότερα γεύματα την εβδομάδα) οδήγησε στην μεγαλύτερη ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τους γονείς. Αντίστοιχα οφέλη προκύπτουν και για τα παιδιά που τουλάχιστον για 4 ή 5 φορές την εβδομάδα τρώνε μαζί με την οικογένειά τους το κύριο γεύμα τους. Παρουσιάζουν μέσο φυσιολογικό βάρος και καταναλώνουν τροφές με πλούσια θρεπτικά συστατικά και άρα με υψηλότερη διατροφική αξία. Αποφεύγουν με αυτό τον τρόπο την επιβάρυνσή τους με επιπλέον θερμίδες και ανθυγιεινές τροφές, ενώ συγχρόνως μειώνουν τον κίνδυνο αύξησης του βάρους τους και της παχυσαρκίας.

Τα παιδιά με φυσιολογικό βάρος προέρχονται από οικογένειες που είχαν δεσμευτεί στην τήρηση των γευμάτων και είχαν αναπτύξει κατά την διάρκειά  τους μια θετική αλληλεπίδραση και επικοινωνία. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί η μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διατροφικών διαταραχών στα κορίτσια, καθώς και η αντιμετώπιση της νεοφοβίας, δηλαδή της άρνησης που παρουσιάζουν τα παιδιά να δοκιμάσουν νέες γεύσεις.

Τέλος, οι έφηβοι, ως μία ιδιαίτερη ηλικιακή ομάδα με ποικίλα βιολογικά, σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά, όχι μόνο βελτιώνουν την ποιότητα της διατροφής τους, αλλά και υιοθετούν υγιή διατροφικά πρότυπα ως ενήλικες. Ο τρόπος διατροφής των γονιών γίνεται καθρέπτης των δικών τους μελλοντικών διατροφικών συνηθειών.

Όμως, οικογενειακό γεύμα σημαίνει μόνο σωστή διατροφή;

Μήπως στην εποχή του γρήγορου ρυθμού ζωής το μαγείρεμα γίνεται απλά το μέσο κορεσμού της πείνας;

Μήπως γίνεται μια αγγαρεία της σύγχρονης νοικοκυράς (και όχι μόνο) ανάμεσα σε τόσες άλλες της καθημερινότητάς της;trogontas_oikogeniaka

Αναμφισβήτητα, τόσο η προετοιμασία του οικογενειακού φαγητού, όσο και το «μοίρασμά» του γύρω από το οικογενειακό τραπέζι είναι κάτι παραπάνω από σωστή διατροφή. Είναι μία βαθύτερη ψυχολογική και συναισθηματική διαδικασία με πολλαπλά οφέλη.

Συμβάλλει στην ενίσχυση των δεσμών της οικογένειας, στη βελτίωση της ποιότητας των σχέσεων των μελών της και εν γένει στην διαμόρφωση της οικογενειακής ταυτότητας. Η αλληλεπίδραση που δημιουργείται κατά την διάρκεια του γεύματος, ως αποτέλεσμα της ενδοοικογενειακής επικοινωνίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους γονείς, προκειμένου να αποτρέψουν τα παιδιά από την υιοθέτηση εθιστικών συμπεριφορών, όπως το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ.

Η συζήτηση πάνω από το φαγητό δρα σε ένα βαθύτερο επίπεδο, επηρεάζοντας σταδιακά τις διαπροσωπικές και κοινωνικές τους σχέσεις. Καλλιεργείται η συναισθηματική ανάπτυξη και διαμορφώνεται μια θετική στάση απέναντι στη ζωή. Σημαντική είναι η επίδραση και στις σχολικές  επιδόσεις. Έρευνες έχουν τονίσει την σημασία των οικογενειακών γευμάτων στην ευρύτερη διανοητική ανάπτυξη των παιδιών και ειδικότερα  στην ανάπτυξη του λεξιλογίου τους.

Αν και το μαγείρεμα θεωρείται μια αναγκαστική διαδικασία, ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο ευχαρίστησης και ικανοποίησης του εαυτού μας αλλά και των άλλων, καθώς το φαγητό μετατρέπεται σε σύμβολο φροντίδας τους.

Ας μην ξεχνάμε πως  το γεύμα γύρω από το οικογενειακό τραπέζι είναι σημείο συνάντησης, ”meeting point”, της οικογένειας, ιδιαίτερα στις μέρες μας όπου η συνάντηση αυτή γίνεται ολοένα και δυσκολότερη.