Η πείνα χτύπησε «κόκκινο»

kokino_xroma_kai_pina

Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι το χρώμα της τροφής που καταναλώνετε είναι ικανό να σας κάνει να πεινάσετε ή και να σας κόψει εντελώς την όρεξη;

Αν θέλετε να χάσετε κιλά ή αν είστε σε φάση που θέλετε να πάρετε κάποια παραπάνω, τότε θα πρέπει να δώσετε περισσότερη προσοχή στο χρώμα της τροφής σας.

Ο συνδυασμός της κατανάλωσης του φαγητού με το χρώμα του έχει τεκμηριωθεί και επιστημονικά.  Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι άνθρωποι που έτρωγαν στο σκοτάδι ανέφεραν λιγότερη απόλαυση από την κατανάλωση της τροφής τους και κάποιες άλλες υποστηρίζουν ότι το χρώμα των τροφών επηρεάζει την αντίληψη της γεύσης μας. Πιο συγκεκριμένα, αν δεν μπορούμε να δούμε αυτό που τρώμε, δεν μπορούμε και να αναγνωρίσουμε τη γεύση του.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η επιστήμη του marketing, η βιομηχανία της κατανάλωσης και ιδιαίτερα των τροφίμων στηρίζεται στην επιλογή των χρωμάτων. Βάσει έρευνας Καναδών επιστημόνων έχει αποδειχθεί ότι σχεδόν το 90ο% της πρώτης μας εντύπωσης για ένα προϊόν επηρεάζεται από το χρώμα του.

Δεδομένου, λοιπόν, των παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι η επιλογή συγκεκριμένων χρωμάτων στη διατροφή μας μπορεί να μας οδηγήσει πιο εύκολα και στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ως γνωστόν τα χρώματα συνδέονται με βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου και διεγείρουν συγκεκριμένους νευρώνες στον υποθάλαμό του και λόγω αυτού μπορούν να μας προκαλέσουν διαφορετικά συναισθήματα, όπως πείνα, όρεξη, θυμό, φόβο, ζήλεια. Είναι ισχυρά εργαλεία της μη λεκτικής επικοινωνίας, καθώς μεταφέρουν άμεσα και ασυνείδητα μηνύματα, συναισθήματα, έννοιες.

Τα χρώματα επιδρούν με διαφορετικό τρόπο είτε θετικά είτε αρνητικά στον ανθρώπινο οργανισμό . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ψυχολογία του ατόμου και με τη σειρά της και η φυσιολογία του. Έτσι εξηγείται και η επίδραση των χρωμάτων στην επιλογή των τροφών.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα χρώματα εκείνα που μπορούν να επηρεάσουν την όρεξή μας.kokino_xroma_rodi_kai_afksisi_pinas

Κόκκινο: Το κόκκινο χρώμα έχει συνδεθεί με την αύξηση της πείνας και της όρεξης, λόγω της έκκρισης ενδορφινών που προκαλεί στον οργανισμό μας. Αυξάνει την πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, σε κρατά σε ενέργεια και γι’ αυτό καταναλώνεις. Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του από εστιατόρια και μεγάλες αλυσίδες fast food.

Ειδικότερα,  ο συνδυασμός άσπρου – κόκκινου διεγείρει την όρεξη και χρησιμοποιείται από πολλές αλυσίδες τροφίμων, αναψυκτικών ακόμη και τσιγάρων. Συνδέεται με τα πιο υγιεινά και ζουμερά τρόφιμα, όπως τις ντομάτες, τις φράουλες, τα παντζάρια, το ρόδι και το καρπούζι.

Αν θέλετε να χάσετε κιλά, θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγετε αυτό το χρώμα. Μη βάζετε το φαγητό σας σε κόκκινα πιάτα ή μπολ και μην το επιλέγετε ως το βασικό σας χρώμα στο σπίτι, στη κουζίνα ή ακόμη και στα σουπλά που χρησιμοποιείτε και στο τραπεζομάντηλο.

Αμέσως επόμενο χρώμα που αυξάνει την όρεξη και που πρέπει να το αποφεύγετε, αν θέλετε να την περιορίσετε, είναι το κίτρινο.kokino_kitrino_xroma_kai_oreksi

Σχετίζεται με την ενέργεια και την ευτυχία, διεγείρει τις αισθήσεις και αυξάνει την όρεξη. Σε κάνει να αισθάνεσαι πιο πεινασμένος και πιο ευπρόσδεκτος στο χώρο που βρίσκεσαι, γι’αυτό και αποτελεί συχνά επιλογή των εστιατορίων είτε ως χρώμα στα παράθυρα είτε ακόμη και στα λουλούδια στο τραπέζι. Το κίτρινο χρώμα θεωρείται ότι αυξάνει τον μεταβολισμό, καθώς του δίνει μια ώθηση ενέργειας και αυξάνει την ταχύτητα κατανάλωσης ενός γεύματος. Γι’ αυτό τον λόγο είναι κατάλληλο να χρησιμοποιείται από εστιατόρια και fast food που θέλουν να κρατούν του πελάτες τους λιγότερο χρόνο στον χώρο τους και να έρθουν καινούριοι.

Αν θέλετε να τρώτε συχνά γεύματα, χρησιμοποιήστε συνδυασμό κόκκινου- κίτρινου, όπου το κόκκινο διεγείρει την όρεξη και το κίτρινο που ενώ αρχικά την ενισχύει, από μια στιγμή και μετά λειτουργεί αντιστρόφως, δηλαδή σας απομακρύνει από το φαγητό.prasino_xroma_trofes_kai_oreksi

Το πράσινο είναι το χρώμα που σχετίζεται με την έννοια της καλής υγείας,  παραπέμπει σε υγιεινή διατροφή και θυμίζει δροσερά  λαχανικά. Σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ, τα διατροφικά προϊόντα που πωλούνταν σε πράσινες συσκευασίες θεωρούνταν πιο υγιεινά από τα ίδια προϊόντα αλλά σε κόκκινη συσκευασία. Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή, τότε το πράσινο είναι το χρώμα που δεν θα πρέπει να απομακρύνετε από την καθημερινότητά σας.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και τα χρώματα που επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία μας, άρα και στη διάθεση και τη συμπεριφορά μας απέναντι στο φαγητό.

Το μπλε θεωρείται ως το πιο «ανορεξιογόνο» χρώμα και γι’ αυτό συνίσταται να το χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να χάσουν κιλά και να μειώσουν το βάρος τους. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το αίσθημα της πείνας.ble-xroma_trofi_kai_oreksi Αν σκεφτούμε, δεν υπάρχουν τροφές με φυσικό μπλε χρώμα, παρά μόνο τα βατόμουρα και τα blueberries και αυτό εξηγείται από την ιστορία του ανθρώπου που ενστικτωδώς απέρριπτε τις συγκεκριμένες τροφές, γιατί τις συνέδεε λόγω του χρώματός τους με κάτι μουχλιασμένο ή χαλασμένο ή ακόμη και με κάτι δηλητηριώδες με αποτέλεσμα η φύση να μην τις παράγει.

Επομένως, αν θέλετε να κόψετε την όρεξή σας και να μειώσετε την ποσότητα του φαγητού σας, τοποθετήστε το φαγητό σας σε μπλε πιάτα, βάλτε μπλε χρώμα στην κουζίνα ή μπλε φως στο ψυγείο σας , ώστε να το κλείνετε, μόλις το ανοίγετε.