Η επιστήμη της ευτυχίας και η επίδρασή της στη σωματική σου άσκηση

Οι περισσότεροι από εμάς αναγνωρίζουμε τα οφέλη της τακτικής σωματικής άσκησης: Λιγότερο άγχος, περισσότερη ενέργεια, καλύτερη ποιότητα ύπνου και ευεξία.

Η τακτική άσκηση είναι από τα καλύτερα και τα πιο εύκολα πράγματα που μπορείς να κάνεις, για να ενισχύσεις την ευεξία σου.

Επίσης, γνωρίζουμε τι  πρέπει να κάνουμε, για να γυμναζόμαστε: Περισσότερο περπάτημα, Γιόγκα, γυμναστήριο, συμμετοχή σε διαφορετικές αθλητικές δραστηριότητες.

Είναι σχετικά πιο εύκολο να γνωρίζουμε το λόγο και τον τρόπο να κρατηθούμε σε φόρμα από το να ξεκινήσουμε και να διατηρήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης.

Πολύ πιθανό οι στόχοι  των προηγούμενων χρόνων για βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης να μη έχουν ακόμη επιτευχθεί. Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους.

Αυτά που σου ξεφεύγουν είναι τα ακόλουθα.

Τρεις συμβουλές από την επιστήμη της ευτυχίας και της επίτευξης στόχων που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους της βελτίωσης της φυσικής σου κατάστασης μια και καλή!

Tip #1: Απόλαυσέ το.

Το πιο σημαντικό βήμα, για να μετατρέψεις μια τακτική σωματική άσκηση σε συνήθεια, είναι να την κάνεις διασκεδαστική.

Ποιος θέλει να ξυπνά στις 5 το πρωί και να πηγαίνει σε ένα εξαντλητικό και εντατικό πρόγραμμα άσκησης με έναν προπονητή ιδιαίτερα απαιτητικό;

Αν σου αρέσει και τα καταφέρνεις, μια χαρά. Αν ,όμως, δεν σου αρέσει, τότε μην το σκέφτεσαι καθόλου.

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να γυμναστείς και να κάποιοι από αυτούς για μερικούς από εμάς είναι περισσότερο διασκεδαστικοί από  ό,τι για άλλους.

Το να βρεις την σωστή δραστηριότητα είτε αυτή είναι πατινάζ ή χορός ή οτιδήποτε άλλο,  είναι μόνο η αρχή. Δώσε κοινωνικό χαρακτήρα στη δραστηριότητά σου, για να την κάνεις πιο διασκεδαστική. Η βόλτα για περπάτημα με έναν φίλο σου μπορεί να αυξήσει τόσο την την καλή διάθεση που έχεις  όσο και  την ένταση και τη διάρκεια της προσπάθειάς σου.drastiriotites_sti_fisi_kai_eveksia

Επίσης, βρες λίγο χρόνο, για να απολαύσεις τα οφέλη της άσκησης. Αν έχεις την δυνατότητα να βγεις έξω και να κάνεις μια δραστηριότητα στην φύση, αφιέρωσε  λίγο χρόνο να απολαύσεις την φυσική ομορφιά γύρω σου. Δώσε προσοχή στην ευκολία με την οποία το σώμα σου κινείται και την αναζωογόνηση που αισθάνεσαι κάθε φορά που γίνεται αυτό.

Ακόμη και αν έχεις ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα άσκησης εδώ και ώρες, παρατήρησε τις αλλαγές στην ενέργειά σου όλη την υπόλοιπη μέρα.

Απολαμβάνοντας και εκτιμώντας μικρές λεπτομέρειες, θα έχεις κίνητρο, για να διατηρήσεις τη συνήθειά σου.

Tip #2 Άλλαξε τον στόχο.

Σε έρευνα που διεξήχθη από ψυχολόγους στο κολλέγιο UCLA, πήραν μέρος φοιτητές οι οποίοι προσήλθαν στο ερευνητικό εργαστήριο μια βδομάδα, πριν δώσουν εξετάσεις. Από το ένα γκρουπ φοιτητών ζητήθηκε να οπτικοποιήσουν στο μυαλό τους τα αποτελέσματα που θα είχαν, αν πετύχαιναν έναν καλό βαθμό στις εξετάσεις. Από το άλλο γκρουπ ζητήθηκε να φανταστούν την διαδικασία που απαιτείται, για να πετύχουν ένα καλό αποτέλεσμα. Ουσιαστικά, φαντάστηκαν τους εαυτούς τους να διαβάζουν. Οι φοιτητές που φαντάστηκαν την διαδικασία της μελέτης, κατέληξαν να διαβάζουν περισσότερο και απέδωσαν καλύτερα στις εξετάσεις.

Παρόμοια αποτελέσματα έχουν συχνά και οι στόχοι που βάζουμε για την φυσική μας κατάσταση.  Χάσε 5 κιλά, τρέξε 10 χιλιόμετρα, ανέβα τις σκάλες χωρίς να σου κόβεται η ανάσα.

Ωστόσο, το να θέτεις στόχους και να γνωρίζεις, αν τους πέτυχες ή όχι, από μόνο του δεν σε βοηθά πραγματικά να κάνεις τις επιθυμίες σου πράξη. Είναι προτιμότερο να κάνεις ό,τι και οι φοιτητές της έρευνας που οραματίστηκαν καλές συνήθειες μελέτης.

Ξεκαθάρισε ποια διαδικασία θα σου επιτρέψει να επιτύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, θες να τρέξεις 10 χιλιόμετρα;

Πόσες μέρες προπόνηση μέσα στη βδομάδα χρειάζεσαι;

Πόσο πολύ και πόσο μακριά είσαι διατεθειμένος να φτάσεις σε κάθε προπόνηση, για να βελτιώσεις την αντοχή σου;

Υπάρχουν κάποιες άλλες δραστηριότητες εκτός από το τρέξιμο που έχεις εντάξει στο πρόγραμμά σου;

Πότε και πού θα τις κάνεις;

Αν χρειαστεί, κάνε έρευνα και φτιάξε ένα πρόγραμμα.

Αξιολόγησε την επιτυχία της προσπάθειάς σου όχι με βάση το πόσο γρήγορα έφτασες στον στόχο σου, αλλά με το πόσο κατάφερες και έμεινες πιστός σε αυτή την προσπάθεια. Η διαδικασία ολοκληρώνεται πάντα, όταν έχεις εσύ τον έλεγχο.

 Tip # 3: Κάντο εύκολο.

Μην είσαι αφελής.  Να περιμένεις ότι θα υπάρξουν εμπόδια στη δημιουργία και στην υιοθέτηση μιας άσκησης ρουτίνας. Κάποιες μέρες θα θες να τεμπελιάσεις,  θα αισθανθείς κουρασμένος, αγχωμένος ή ακόμη και εξοργισμένος με κάτι που συνέβη. Ίσως σκεφτείς ότι όσοι  πέτυχαν τους στόχους τους παρά τα εμπόδια, το έκαναν επειδή είχαν μεγάλη δύναμης θέλησης. Κάνεις λάθος!

Στα γνωστά πειράματα του Walter Mischel στην δεκαετία 1960 – 1970 δόθηκαν στα παιδιά που συμμετείχαν επιλογές. Οποιαδήποτε στιγμή, μπορούσαν να επιλέξουν από μπροστά τους και να φάνε ένα νόστιμο ζαχαρωτό ή να περιμένουν και να ανταμειφθούν αργότερα με δύο.zaxarota_kai_aftoelegxos

Οι ερευνητές άφησαν τα παιδιά να προσπαθούν να πάρουν μόνα τους μια απόφαση. Κάποια, αυτά με τη χαμηλότερη αυτορρύθμιση, άρπαξαν το ζαχαρωτό και έφυγαν. Κάποια άλλα περίμεναν, το κοίταζαν για μερικά λεπτά και τελικά ενέδωσαν. Τα παιδιά με υψηλότερη αυτορρύθμιση δεν επαναπαύτηκαν στη δύναμη της θέλησής τους. Άλλαξαν το παιχνίδι. Κάποια γύρισαν τις καρέκλες τους από την άλλη μεριά, για να μην μπαίνουν στο πειρασμό και άλλα έκλεισαν τα μάτια και έδωσαν κλωτσιά  στο πάτωμα, για να αποσπάσουν την προσοχή τους από το φαγητό.

Φανταστείτε κάτι ανάλογο με τους ενήλικες. Ξέρεις ότι έχεις πρόβλημα πίνοντας περισσότερη κόκα κόλα από όσο πρέπει.

Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσεις;

Να χρησιμοποιήσεις τη δύναμη της θέλησής σου, για να εμποδίσεις τον εαυτό σου να αρπάζει ένα κουτάκι κόκα κόλα κάθε φορά που ανοίγει το ψυγείο ή από την αρχή να μην αγοράσεις καθόλου;

Όσοι έχουν μεγαλύτερο αυτοέλεγχο, κάνουν το τελευταίο. Με τις επιλογές τους  διαμορφώνουν ένα περιβάλλον  που τους διευκολύνει να πετύχουν τους στόχους τους.

Αντί, λοιπόν, να επαναπαυτείς στη δύναμη της θέλησης, για να πας στο γυμναστήριο με τα πόδια κάθε πρωί στην άλλη άκρη της πόλης, βρες κάποιο άλλο που είναι στο δρόμο σου για τη δουλειά. Όταν σχεδιάζεις μια πρωινή γυμναστική, ετοίμασε από το βράδυ τα ρούχα  και το σακίδό σου, ένα μπουκάλι νερό, το σνακ και τα κλειδιά  σου.

Σχεδιάζεις έναν περίπατο αμέσως μόλις επιστρέψεις από την δουλειά; Άλλαξε ρούχα πριν φύγεις από το γραφείο , ώστε να είσαι όσο το δυνατό γρηγορότερα έτοιμος, μόλις φτάσεις.