Δίαιτα: προσωπική αλλά όχι ελεύθερη επιλογή

diatrofi_kai_prosopiki_epilogi

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο πιο εύκολο θα σου ήταν να αδυνατίσεις, αν δεν είχες γύρω σου άλλους ανθρώπους;

Αν με έναν μαγικό τρόπο ήσουν μόνος/η σου και έπρεπε να ακολουθήσεις μία συγκεκριμένη δίαιτα;

Η απώλεια κιλών δεν ισοδυναμεί μόνο με σωστή και προσεγμένη διατροφή. Και σίγουρα δεν σημαίνει πως μπορείς να κάνεις σωστές διατροφικές επιλογές μόνο όταν βρίσκεσαι μακριά από άλλους, από το οικογενειακό και φιλικό σου περιβάλλον.

Αυτό που χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις είναι ότι η προσπάθεια σου να χάσεις κιλά είναι μια πολύ πιο σύνθετη υπόθεση στην οποία εκτός από σένα και τα σωστά τρόφιμα εμπλέκονται και οι άλλοι.

Θα σου έχει τύχει πολλές φορές να έχεις ξεκινήσει δίαιτα και εκεί που προσπαθείς να μείνεις πιστός/ή και να μην ενδώσεις στον πειρασμό, να έρχεται η φίλη, ο φίλος, η μητέρα και να σου λέει “έλα μωρέ, για μία φορά δεν έγινε κάτι να σπάσεις τη δίαιτα” ή  να σου φέρνει γλυκά και να αγοράζει junk food, ενώ γνωρίζει πως δεν πρέπει να τα φας.

Τις περισσότερες φορές, αυτός που μας το λέει είναι και κείνος που στην αρχή μας παρότρυνε να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες και να χάσουμε κιλά. Εκείνος που είχε δείξει κατανόηση στην επιθυμία μας να αδυνατίσουμε και που ίσως ακόμη και να μας είχε προσφέρει τη βοήθειά του σε αυτή την προσπάθειά μας.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τους λόγους αλλαγής της συμπεριφοράς των άλλων απέναντί μας, αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η δική μας συμπεριφορά και πώς αυτή δεν θα διαφοροποιηθεί από τις πιέσεις των άλλων.

Αν έκανες δίαιτα σε μία ιδανική κοινωνία όπου οι άλλοι είτε δεν υπήρχαν είτε ήταν σύμφωνοι και δέχονταν τις επιλογές σου, τότε σίγουρα το να μείνεις πιστός στο διατροφικό σου πρόγραμμα, θα ήταν μια υπόθεση εύκολη.

Αν έκανες δίαιτα σ’ έναν κόσμο όπου δεν υπήρχαν προβλήματα στην οικογένεια ή στη δουλειά και λειτουργούσες χωρίς άγχος, τότε το να τρως συγκεκριμένες τροφές θα ήταν μία ελεύθερη επιλογή.

Οι επιλογές, όμως, που κάνουμε στη ζωή μας συχνά είναι προσωπικές αλλά όχι και ελεύθερες. Η ελευθερία επηρεάζεται και καθορίζεται από τους κοινωνικούς παράγοντες του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ανήκουμε.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το αδυνάτισμα και το χάσιμο των κιλών αν και είναι προσωπική επιλογή, πολλές φορές χάνει τον ελεύθερο χαρακτήρα της, γιατί οι άλλοι έρχονται να την περιορίσουν. Έτσι, η τήρηση ενός διατροφικού προγράμματος αποκτά μία περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση.

Αν θες να χάσεις κιλά και να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής που σταδιακά θα σε οδηγήσει σ’ έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τότε θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσεις και τις προκλήσεις των γύρω σου. Θα πρέπει σε κάθε βήμα της προσπάθειάς σου να θυμάσαι τον στόχο σου και βάσει αυτού να αντιμετωπίζεις τους καθημερινούς πειρασμούς και να ανταπεξέρχεσαι στις δυσκολίες.

Την επόμενη φορά που κάποιος θα σε βάλει σε πειρασμό να δοκιμάσεις φαγητά που είναι απαγορευτικά για τη δίαιτά σου, φρόντισε να μείνεις σταθερός στην επιλογή σου. Πες «όχι» στο γλυκό ή στο χάμπουργκερ που φαντάζει πιο γευστικό και ποθητό από οτιδήποτε άλλο εκείνη τη στιγμή. Ακόμη και αν ακούγεται δύσκολο στην αρχή, γρήγορα θα σου γίνει συνήθεια.

Με αυτό τον τρόπο θα νιώσεις ικανοποιημένος από τη συμπεριφορά σου και την ικανότητά σου να αντισταθείς μένοντας προσηλωμένος στο στόχο σου. Επιπλέον, και οι άλλοι σταδιακά θα συνειδητοποιήσουν τη θέληση και την ανάγκη σου και θα σταματήσουν να σε παρασύρουν σε διαφορετικές διατροφικές επιλογές.

Άλλωστε, όταν εμείς αλλάζουμε συμπεριφορά, τότε αλλάζει και ο τρόπος που οι άλλοι μας συμπεριφέρονται. Ίσως να είναι μια ευκαιρία οι δικές σου νέες διατροφικές συνήθειες να επιδράσουν θετικά  και στους γύρω σου.