«Γρήγορη» δίαιτα, μήπως να το ξανασκεφτείς;

grigori_kai_afstiri_diaita

“Δίαιτες express” είναι ένας όρος που ακούγεται όλο και πιο συχνά. Πρόκειται για δίαιτες που σου υπόσχονται μεγάλη απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα «μαγικά» τρόφιμα και «μαγικούς» συνδυασμούς τροφίμων, αποκλείοντας ταυτοχρόνως κάποια άλλα από τη διατροφή σου.

Πρόκειται για στερητικές και ακραίες δίαιτες στις οποίες δεν λαμβάνονται υπόψη οι καθημερινές θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού και οι διατροφικές ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Πολλές φορές βασίζονται στην κατηγοριοποίηση των τροφών σε «καλές» και σε «κακές», ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν υπάρχουν τέτοιου είδους τροφές παρά μόνο καλές και καλές συνήθειες.

Ωστόσο, όσο δελεαστική και αν ακούγεται μια δίαιτα που σε βοηθά να χάσεις όλα τα παραπανίσια κιλά λίγο πριν τις διακοπές, άλλο τόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί για τη σωματική και την ψυχική σου υγεία.

Προτού, λοιπόν, ενδώσεις στον πειρασμό αυτής της «επικίνδυνης ευκολίας», λάβε σοβαρά υπόψη σου τους ακόλουθους κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από τέτοιου είδους διατροφικές επιλογές.

  • Πρόκειται για επιθετική διατροφική τακτική και όχι για μια ισορροπημένη διατροφή

Η δίαιτα express δεν έχει μακροπρόθεσμο στόχο να σε βοηθήσει σταδιακά να αποκτήσεις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και άρα έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Καταφέρνει ακριβώς το αντίθετο. Σε βοηθά να χάσεις γρήγορα το επιθυμητό βάρος και μόλις αυτό επιτευχθεί, εσύ ξαναγυρίζεις στις παλιές σου διατροφικές συνήθειες και στα παραπανίσια σου κιλά. Επομένως, δεν συμβάλλει στην υιοθέτηση και εδραίωση νέων συνηθειών που είναι καταλυτικός παράγοντας στην απώλεια κιλών και τη διατήρηση του επιθυμητού βάρους.

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτές οι δίαιτες δεν περιλαμβάνουν διατροφική εκπαίδευση για τη μετέπειτα συντήρηση των κιλών γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

  • Αποκλείει συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων

Η δίαιτα αυτή περιλαμβάνει κυρίως πρωτεΐνες, απομακρύνοντας από το διαιτολόγιό σου τροφές με θρεπτικά συστατικά, όπως τα δημητριακά και τα φρούτα.diatrofi_kai_proteines

Ο οργανισμός, ωστόσο, έχει ανάγκη από όλες τις κατηγορίες των τροφίμων προκειμένου να προσλάβει όλα τα απαραίτητα συστατικά για την ισορροπημένη λειτουργία του. Αυτή η έλλειψη συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε σωματική επιβάρυνση και σε εκδήλωση σοβαρών παθήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων που χαρακτηρίζει αυτές τις δίαιτες μπορούν να προκαλέσουν από απλά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, ζαλάδες, και αυπνία μέχρι και σοβαρότερα προβλήματα, όπως διαταραχές του πεπτικού συστήματος, καρδιολογικές παθήσεις, οστεοπόρωση ακόμη και προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα

  • Επαναπρόσληψη βάρους

Όσο επιτυχημένες θεωρείς ότι είναι αυτές οι δίαιτες βραχυπρόθεσμα, άλλο τόσο αποτυχημένες αποδεικνύονται στο πέρασμα του χρόνου. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία οι  8 στους 10 που ακολούθησαν μια δίαιτα, μόλις τη σταμάτησαν, ξαναπήραν βάρος, ενώ τα 2/3 από αυτούς που έκαναν μια δίαιτα express, όχι μόνο δεν διατήρησαν τα κιλά τους αλλά πήραν και περισσότερα από πριν.

Η επαναπρόσληψη του βάρους που έχασες στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι η μεγάλη παγίδα στην οποία πέφτεις, μόλις σταματήσεις τη δίαιτα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απώλεια βάρους στηρίζεται στην απώλεια υγρών (βάρος που εύκολα επαναπροσλαμβάνεται) και στη μείωση της μυϊκής μάζας που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του μεταβολισμού. Με αυτό τον τρόπο, όμως, αυξάνεται ο κίνδυνος για σταδιακή αύξηση του βάρους και μάλιστα σε επίπεδα ακόμη υψηλότερα από τα προηγούμενα.

Τα νούμερα στη ζυγαριά μπορεί να κατεβαίνουν, αλλά το σώμα δεν βελτιώνεται αισθητά στην όψη, καθώς το λίπος παραμένει. Το άτομο κουρασμένο και έχοντας καταπονήσει τον οργανισμό του από τέτοιου είδους δίαιτες, γρήγορα ξεκινά να τρώει όσα στερήθηκε και να ξαναπαίρνει τα κιλά που έχασε.

  • Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Εκτός από τις σωματικές διαταραχές, η υιοθέτηση μιας δίαιτας express μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβλαβής και για την ψυχική σου υγεία.psichiki_igia_kai_diatrofi

Η μειωμένη πρόσληψη βιταμινών και του συμπλέγματος Β συνδέεται άμεσα με την κακή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της ψυχολογικής διάθεσης. Έτσι, άτομα που έχουν κληρονομική προδιάθεση ακολουθώντας τέτοιου είδους δίαιτες, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών επεισοδίων.

Επιπλέον, η προαναφερθείσα επαναπρόσληψη βάρους που ακολουθεί τη γρήγορη δίαιτα,  εντάσσει το άτομο σ’ έναν φαύλο κύκλο άγχους και ανησυχίας.  Η επαναλαμβανόμενη αυξομείωση του βάρους του δημιουργεί ευερεθιστότητα, νευρικότητα και τάσεις επιθετικότητας.

 

Πριν, λοιπόν, αποφασίσεις να ακολουθήσεις μια γρήγορη δίαιτα, σκέψου προσεκτικά όλα τα παραπάνω και μη βάλεις τον εαυτό σου σε μια τέτοια επίπονη και επιβλαβή διαδικασία.

Να θυμάσαι ότι η πραγματικά απώλεια κιλών επιτυγχάνεται με μια ισορροπημένη διατροφή που θα σου εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις υγιεινές διατροφικές συνήθειες.