Γιατί τα ζευγάρια πρέπει να κάνουν μαζί δίαιτα

diaita_mazi_me_to_tairi_sou

Έχει αποδειχθεί ότι η δίαιτα μαζί με άλλους κάνει την διαδικασία απώλειας βάρους πολύ πιο διασκεδαστική και επιτυχημένη, ειδικά σε προγράμματα διατροφής που περιλαμβάνουν στοιχεία, όπως πνεύμα ανταγωνισμού, ομαδικότητα και ενθάρρυνση. Τέτοιου είδους προγράμματα όπου μπορείς να μετέχεις με τον/την σύντροφό σου, δεν είναι μόνο ένας αποτελεσματικός και δυναμικός τρόπος να χάσεις βάρος, αλλά και ένα συναρπαστικό μέσο που μπορεί να σε φέρει πιο κοντά με το ταίρι σου.

 Οι λόγοι για τους οποίους είναι πολύ καλή ιδέα να κάνεις δίαιτα με το ταίρι σου

  1. Η ομαδική εργασία κάνει την διαδικασία απώλειας κιλών πιο διασκεδαστική, πιο υπεύθυνη και πιο επιτυχημένη.

Μετέχοντας στην ίδια διαδικασία απώλειας κιλών, τα ζευγάρια δεσμεύονται στην προσπάθεια για απόκτηση  νέων  θετικών συμπεριφορών και για υιοθέτηση αλλαγών. Όταν  ένα ζευγάρι κάνει μαζί δίαιτα και δουλεύει από κοινού για έναν στόχο, εκτός από πιο πετυχημένη, κάνει την διαδικασία και πιο διασκεδαστική.

Στην πραγματικότητα, όταν κάνεις δίαιτα μαζί με το ταίρι σου, χάνεις πιο εύκολα κιλά όχι μόνο λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει, αλλά και λόγω της συμμετοχής του ενός στην επιτυχία του άλλου και της μεγαλύτερης υπευθυνότητας που σας διακρίνει.

Μελέτη που διεξάχθηκε στο Brown University  υποστηρίζει τα παραπάνω και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα κοινωνικά δίκτυα και η ομαδική εργασία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων της απώλειας βάρους κατά την διάρκεια ενός διατροφικού προγράμματος. Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι διάφοροι διαγωνισμοί για απώλεια κιλών που βασίζονται στην ομαδική εργασία, επηρεάζουν σημαντικά την απώλεια κιλών του άλλου και αποδεικνύουν περαιτέρω τη σχέση ανάμεσα στα κοινωνικά δίκτυα και τις συμπεριφορές υγείας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη δίαιτα και τη σωματική άσκηση.

Όπως επεσήμανε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, η Tricia Leahey, επικεφαλής της συγγραφής της μελέτης, η απώλεια βάρους με τη συμμετοχή και του συντρόφου σ ’αυτή τη διαδικασία, οδηγεί σε ένα είδος αλληλεπίδρασης, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ανάληψη ευθυνών και λογοδοσία του ενός στον άλλον, περισσότερες προσδοκίες για απώλεια βάρους και μεγαλύτερη ενθάρρυνση και αλληλοϋποστήριξη.

  1. Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η αύξηση ή η απώλεια βάρους είναι «μεταδοτική»

Σύμφωνα με μελέτη του Harvard που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Τhe New England Journal of Medicine, διαπιστώθηκε ότι τα κοινωνικά δίκτυα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένου τόσο του πολλαπλασιασμού της όσο και της θεραπείας της. Πιο συγκεκριμένα, άνθρωποι που είχαν παχύσαρκους συντρόφους ή άλλα μέλη από την οικογένειά τους, εμφάνισαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν και οι ίδιοι παχύσαρκοι.oi_epirdasis_ton_allvn_sti_diatrofi_mas

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στα κοινωνικά δίκτυα και την παχυσαρκία και εξέτασαν τους λόγους για τους οποίους τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν το βάρος των ανθρώπων. Επίσης, διερεύνησαν το γεγονός ότι τα άτομα επηρεάζονται από την εξωτερική εμφάνιση και τη συμπεριφορά αυτών που βρίσκονται γύρω τους και τους λόγους για τους οποίους οι κοινωνικές επαφές μπορούν ενδεχομένως να αλλάξουν την ανοχή του ατόμου απέναντι στην παχυσαρκία ή ακόμη και να επηρεάσουν την υιοθέτηση συγκεκριμένων συμπεριφορών.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παρεμβάσεις για απώλεια βάρους που προσφέρουν αμοιβαία υποστήριξη (αυτές είναι που τροποποιούν το κοινωνικό δίκτυο του ατόμου), είναι και οι πιο επιτυχημένες. Η υγεία των ανθρώπων συνδέεται όπως ακριβώς και οι ίδιοι μεταξύ τους.

Τέλος, το γεγονός ότι τα ζευγάρια δεσμεύονται στην  κοινή προσπάθεια για απώλεια βάρους, μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη. Εκτός από την σωματική υγεία του καθενός ξεχωριστά, ενισχύεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η ευημερία της ίδιας της σχέσης, καθώς μέσα από αυτή τη διαδικασία ισχυροποιούνται οι συναισθηματικοί δεσμοί, όπως ο σεβασμός, η εκτίμηση, ο θαυμασμός και η υπερηφάνεια.