Έχεις μνήμη χρυσόψαρου; Τότε μήπως δεν τρέφεσαι σωστά;

egefalika_kitara_mnimi_kai_diatrofi

Μπορεί η σωστή και ισορροπημένη διατροφή να ενισχύσει τη μνήμη μας;

Η απάντηση έχει δοθεί από τα αποτελέσματα πολλών ερευνών σύμφωνα με τα οποία τόσο η γενικότερη ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου όσο και ειδικότερα η λειτουργία της μνήμης σχετίζεται άμεσα και με τη διατροφή μας.

Η γλυκόζη αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία που χρειάζεται ο εγκέφαλος, για να διατηρήσει τα επίπεδα λειτουργίας του υψηλά. Εκτός, όμως, από τη γλυκόζη απαιτείται και η πρόσληψη μέσω τροφών και άλλων σημαντικών για τη πνευματική μας διαύγεια στοιχείων, όπως είναι οι βιταμίνες C και Ε, οι υδατάνθρακες, τα σακχάρα, τα θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος, ο φώσφορος, το φολικό οξύ κ.α, τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα.

Από την υπάρχουσα βιβλιογραφία έχει υποστηριχθεί ότι μία διατροφή βασισμένη σε υψηλής θερμιδικής αξίας τροφές ή ακόμα και μια διατροφή  υψηλή σε λιπαρά και σάκχαρα, μπορεί να προκαλέσει εξασθένιση της πνευματικής μας ικανότητας και ελλείμματα στη μνήμη. Οι παραπάνω αδυναμίες έχει διαπιστωθεί ότι μπορούν να προκύψουν μόλις μια βδομάδα μετά από την έκθεση του οργανισμού σε τέτοιου είδους διατροφές.

Επομένως, προκειμένου να αποφύγουμε τις βλαβερές συνέπειες που έχει η λανθασμένη διατροφή σε δομές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, την ταχύτητα της αντίληψής μας και ευρύτερα τις γνωστικές μας λειτουργίες, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και να εντάξουμε στη διατροφή μας τα ακόλουθα.kounoupidi_kai_enisxisi_mnimis

  • Τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, μαρούλι, κουνουπίδι, σπαράγγια), πορτοκάλια και μπανάνες, όσπρια και ξηροί καρποί, δημητριακά, ψωμί και μακαρόνια.
  • Τρόφιμα πλούσια σε Βιταμίνες Β1, Β6 και Β12 που βοηθούν το νευρικό σύστημα, όπως κρέας, ψάρια και πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, μπανάνες, ξηροί καρποί και δημητριακά.avga_kai_enisxisi_mnimis
  • Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε γλυκόζη που προάγει την ομαλή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, η οποία με τη σειρά της παράγει τη σεροτονίνη που συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης. H μέτρια κατανάλωση τους και η ένταξή τους στην καθημερινή μας διατροφή κρίνεται απαραίτητη. Τέτοιες τροφές είναι τα δημητριακά, το ψωμί, το ρύζι και οι πατάτες.
  • karidia_kai_kali_mnimi
  • Τροφές με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε λιπαρά ψάρια, όπως τον τόνο, το σκουμπρί, το σολομό, στο μουρουνέλαιο και σε ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια.
  • Το πράσινο τσάι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία του εγκεφάλου και της μνημονικής μας ικανότητας λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει.
  • kafeini_kai_mnimi
  • Η καφεΐνη μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην ενίσχυση της μνήμης, στη συγκέντρωση, την προσοχή και την εγρήγορση. Βάσει ερευνών έχει αναδειχθεί η ικανότητά της να κάνει τις μνήμες μας πιο μόνιμες και αξέχαστες.
  • Τέλος, στη διατήρηση μιας καλής μνήμης φαίνεται ότι εκτός από τις παραπάνω τροφές εμπλέκονται και τα βότανα με κυριότερο εκπρόσωπο το βότανο gingo biloba. Έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, γεγονός που με τη σειρά του συνεπάγεται τη βελτίωση της μνημονικής διαδικασίας σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. Επίσης, βοηθά τα εγκεφαλικά κύτταρα να επεξεργαστούν αποτελεσματικότερα τη γλυκόζη που λαμβάνουν μέσω των τροφών. Τέλος, βάσει ερευνών έχει καταδειχθεί η συμβολή του στην αντιμετώπιση της άνοιας.